Badpir i betong, Askim

När Göteborg stad valde att bygga badpiren på Askims badplats i betong var det Abetong som fick förtroendet att leverera betongelementen till badpiren. 

Badpiren är 259 meter lång och Abetong levererade balkar, plattor och sittbänkar. I Abetongs åtagande ingår konstruktion, tillverkning och transport av betongelmenten till badpiren. Tillverkningen skedde vid företagets fabriker i Vislanda, Falkenberg och Varberg.

Resultatet blev en fantastiskt fin badpir, som 2014 fick pris som Årets betongkonstruktion av Svensk Betong.Det är Sara Mendoza, arkitekt på Manofactory, som har fått Betongpriset, i kategorin Årets betongarkitekt, för sin gestaltning av badpiren.  Sara Mendoza är arkitekt och utbildad vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och arbetar sedan 2013 på Manofactory. Betongpriset delas ut av tidskriften Betong.

- Badpiren är ett projekt som vi på Manofactory är väldigt stolta över, därför är det såklart jättekul att belönas med betongpriset. Det har varit ett fantastiskt projekt att vara inblandad i. Stor hänsyn har tagits till både funktion och estetik och arbetet resulterade i en rejäl konstruktion som är elegant och lekfull i sitt utförande - något som speglar vad vi vill åstadkomma som arkitekter - bra resultat med ett starkt koncept och glimten i ögat.”, säger Sara.

Juryns motivering till priset är:

"En efterlängtad 260 meter lång badpir har ersatt en tidigare brygga som förstördes av Gudrun. Piren är av betong och dess däck förtillverkat med mönster av sågade bräder. Pirens mått och artikulering med podier, soldäck och ramper beskriver med stor säkerhet badandets lustfyllda sociala gemenskap på platsen. Projektet har en tveklöshet i sin utformning, och i motsats till den tidigare bryggan, en närmast geologisk beständighet i att föra badlivet ut i den långgrunda viken. Med badpiren tas ett väl genomfört och säkert arkitektoniskt helhetsgrepp som tillför en stor kvalitet till friluftslivet i Askimsviken.”

- Vi är stolta över badpiren som visar upp modern och funktionell design i hög klass. Piren har blivit ett landmärke längs kusten och vi hoppas att den ska fortsätta locka besökare från hela stan till Askimsbadet, säger Jakob Andreasson, verksamhetschef på park- och naturförvaltningen.

Se flygfilm över Askims badpir

Bildgalleri Askims badpir

Henrik Sevandersson

Säljare, Prefabbroar, Anläggningsprodukter

Badpir i betong, Askim.

Badpir i betong, Askim.

Badpir i betong, Askim.

Badpir i betong, Askim.