Helhetslösning som skapar helhet på gården

En gedigen, estetiskt tilltalande verkstadsbyggnad som stämde väl in i gårdsmiljön. Det var Fredrik Larssons krav. Valet föll på Abetong och den helhetslösning företaget erbjuder.
– Jag är jättenöjd, både med samarbetet och slutresultatet!

 

Skegrie gård, utanför Trelleborg, har gått i Fredrik Larssons släkt i över 100 år. Själv tog han över efter sin pappa när han gick i pension och sedan 2008 driver han lantbruk tillsammans med grannen Göran Brynell, hans son Markus plus en anställd.

– Det är skönt att ha arbetskamrater att dela både problem och möjligheter med. Vi började med ett maskinsamarbete 2005 och sedan utvecklades det till ett gemensamt driftbolag, Bryla Jordbruks AB. Tillsammans har vi cirka 850 hektar där vi odlar spannmål, sockerbetor, raps och gräsfrö. 

Men under årens lopp är inte bara lantbruket som har växt, även maskinerna har blivit större och fick inte längre plats i de befintliga två verkstäderna. Sagt och gjort – det var dags för en ny verkstadsbyggnad och Fredrik erbjöd sig att ha den på sin gård. 

– Eftersom en verkstadsbyggnad är en ganska central verksamhet ville jag att den skulle vara navet på gården. Nu ligger den direkt i blickfånget när man kommer in, ganska nära mitt boningshus.

Genomtänkta detaljer

Fredrik kände redan till Abetong genom en kollega som hade anlitat dem tidigare och som dessutom, liksom han själv, är väldigt noga med att det ska vara estetiskt tilltalande också. 

– Jag visste att han var nöjd så jag började kolla runt på olika projekt på Abetongs hemsida och fick lite inspiration, säger Fredrik. Sedan tog jag kontakt med Magnus Malmborg som är säljare och projektledare och tillsammans bollade vi tankar och idéer. Jag fick ett gott intryck redan från början så jag struntade i att ta in fler anbud. Och det är inget jag ångrar, slutresultatet blev jättebra. För mig var det självklart att kosta på lite detaljer som gjorde byggnaden tilltalande att se på.

Efter ett byggmöte på plats tog projektören Filip Karlsson Bäcklund fram ritningar. 

– Varje projekt är unikt efter kundens önskemål. Fredrik ville bland annat ha betong upp i takhöjd och gavelspets, ett glasparti i gavelspetsen och en bred ordentlig takskjutport på gaveln. Vi satte även in en balk i taket för att kunna hissa upp maskiner vid behov. I hörnen av byggnaden är det pilastrar och runt fönster, dörrar och port finns släta friser för att skapa en snygg inramning.

Prickfritt från början till slut

Själva bygget gick alldeles utmärkt. Fredrik valde att göra mycket av markarbetet i egen regi och att använda gårdens vanlige elektriker.

– Abetong anlitade Stefan Ströms Bygg, som har ett erkänt gott rykte, som underleverantör. Det viktigaste för mig som kund är att det flyter på och att resultatet blir bra. Här har allt gått prickfritt från början till slut med duktig personal och inga misstag.

Att ha en enda ansvarig att vända sig till som tar ansvar och löser eventuella problem och att själv slippa agera mellanhand är något Fredrik uppskattar.

– Det var aldrig några tveksamheter utan Abetong löste alla frågetecken. Annars kan ett bygge vara hur jobbigt som helst när det blir bråk om vem som ska göra vad och vems ansvar det är.

Betong skapar karaktär 

En fördel med att använda betongelement istället för plåt är att betong kräver minimalt med underhåll, har lång hållbarhet och dessutom är brandsäkert.

– Betongelementen är en viktig del av byggnaden. Hörnpelare, utskjutande sockelelement och stora fönster är byggdetaljer som bidrar till helhetsintrycket. Det sätter karaktären på våra byggnader, säger Magnus.

Fördelen med att välja en helhetslösning är att kunden bara behöver vända sig till en kontakt som i sin tur tar ansvar för både konstruktion, projektering av ritningar, materialbeställningar och utförande.

– Vi har egna projektledare och projektörer som är specialiserade på denna typ av projekt och vi har ett gott samarbete med våra byggentreprenörer och leverantörer. Vi kan bygga alla typer av hallar, varje byggnad är objektsspecifik. En del av tjusningen med att vara med från start till mål är att konstatera att det blev precis som tänkt. Det är lika roligt varje gång att se hur den färdiga byggnaden växer fram, både för oss och kunden.

Fredrik själv ser framemot att kunna gå in i en varm, skön verkstad i vinter när det är kallt och ruggigt ute.

– Det är svårt att sätta ett pengavärde på trivselfaktorn. Verkstaden har också lyft själva gårdsbilden, nu ska jag bara så lite gräs och plantera buskar runtomkring i vår. Jag är väldigt nöjd! 

Magnus Malmborg, Malmö

Försäljning/projektledning