Lisa Lidar, projektledare

"Det är både viktigt och roligt att vara ute på byggena och träffa folk."

Lisa Lidar, projektledare på Heidelberg Materials Precastabetong
Lisa Lidar

Lisa Lidar jobbar som projektledare på Heidelberg Materials Precast Abetong, division Hus. Hon har en lång historia på företaget och började sin karriär i början av 90-talet. Sedan dess har hon hunnit med att jobba både som konstruktör och projektledare, men även en kort period som säljare. På kontoret i den lilla idyllen Kvicksund utanför Eskilstuna, sitter hon tillsammans med kollegorna på sälj och projektledning, ett 10-tal personer. Alldeles intill finns projekteringsavdelningen och produktionsanläggningen.

– Vi är ett gott gäng, som har roligt och trivs tillsammans. Under pandemin har det såklart sett lite annorlunda ut, men det har blivit ännu tydligare att vi är duktiga på att lyfta och ta hand om varandra. Trots att vi setts mest digitalt har vi lyckats hålla riktigt bra teamkänsla och göra bra resultat tillsammans.

Vad gör du på jobbet som projektledare?

– Det beror på om vi har en entreprenad, dvs ansvarar för både leverans och montage av betongstommen eller om vi bara levererar materialet till stommen. Stommen är ju själva skelettet som bär upp flerbostadshuset, väggar, bjälklag, pelare och balkonger. I båda fallen är jag med från det att vi sålt projektet till slutbesiktningen är godkänd. Först är det projekteringsfasen och sedan beställs material som måste komma till rätt fabrik i rätt tid. Det kan både vara material som vi köper in själva och material som tillhandahålls från kund. I ett projekt levereras sedan ofta de färdiga betongelementen från flera av våra fabriker.

- Om vi har en entreprenad så ansvarar vi även för montaget och då är jag ute på arbetsplatsen i snitt två dagar i veckan. Det kan handla om olika möten, men även avstämningar med montageledaren. Det brukar alltid dyka upp frågor. Jag tycker det är både viktigt och roligt att vara på plats ute på byggena och träffa folk.

Hur ser en vanlig arbetsdag på kontoret ut?

– Det kan vara väldigt varierat och det gillar jag. Det är sällan en dag blir som jag tänkt mig från början. Dagen består oftast av ett eller flera möten, med projekteringen och/eller fabriken. Sedan uppdaterar jag tidplaner. Att ha koll på tidplanerna i projekten är jätteviktigt. Som projektledare har man oftast flera projekt på gång samtidigt och då är det viktigt att ha koll på vart och ett av dem. Det blir många telefonsamtal och mail under dagen och ibland kan man känna sig otillräcklig. Nu är jag även inblandad i ett utvecklingsprojekt, så det blir en del jobb med det. 

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Vi-känslan och företagskulturen där man känner stödet i organisationen. Och omväxlingen, jag vet aldrig vad som ska hända från en dag till en annan. Sedan att jag får lära mig nya grejer hela tiden och att jag får vara med och utveckla verksamheten i vårt BIM-projekt, där vi digitaliserar och säkerställer kvaliteten i processen. Det är jättekul att få vara med och påverka hur vi ska jobba i framtiden!

Här är en lista över lediga jobb.